Itt, a blogban főleg „Sorsmeséket" teszünk közzé. Valóságos emberek valóságos történeteit, megváltoztatott nevekkel, és olyan meseszövéssel, hogy az eredeti történet és annak szereplője ne legyen felismerhető.
Az írások kapcsán várjuk reagálásaitokat, kérdéseiteket. 

Milyen érzés elveszíteni egy magzatot?

Ugyanazzal a bizonyosággal kezdődik, mint először. Tudom, hogy odabent van. Valahogy kapcsolatba kerül velem, és én ővele, érzem a jelenlétét, gondolatban szólok hozzá. Még nem tudja senki, csak mi ketten, hogy együtt vagyunk. 

A teszt azonnal pozitív lesz, meg sem lepődök, bár van bennem félelem a hogyantovábbtól, nyugodt vagyok, megint az az eleve elrendeltség érzet, ennek így kellett történnie. Számolgatok, mikor születik majd meg, hogyan kell átrendeznünk az életünket. Alig bírom magamban tartani a hírt, de még várni kell, míg megfelelő a pillanat. A Kedvest sokkolja, ő aztán erre nem számított, látom rajta, de tudom, később örülni fog. 

Aztán valahogy minden elromlik.

A szerelmeim kifosztják a szívem és a bankszámlám.

István nagyon jóképű, jó fellépésű, közvetlen modorú, kora negyvenes férfi volt. Sokat mosolygott; rendszerint viccel ütötte el, ha megérintődött. Kezdetben stresszoldó masszázsra járt hozzám, és csak ritkán mesélt magáról. De az izmai állapota, és a fel-felbukkanó testi tünetei szavak nélkül is jelezték a benne felgyűlt stresszt. Egy anginás roham után (ez a szívinfarktus előszele) István megijedt, és belátta, hogy amiken keresztül megy, igenis megviselik.

Még, még, még!

A párkapcsolatodban milyen mértékben van szükséged a másik idejére, figyelmére, testi közelségére? Szorongsz-e, gyanakszol-e ha ő kikerül a látóteredből, és nem áll a rendelkezésedre? Tudod-e, hogy mi az elég, vagy mértéktelenül kéred, követeld, várod el tőle, hogy még, még, még?! 

Házasságszédelgő pszichopaták.

Rohanó élet, ritkuló személyes kapcsolatok, netes ismerkedés, ellenőrizhetetlen háttér, a közös ismerősök hiánya… Honnan tudhatod, hogy egy valódi kapcsolatba sétálsz-e bele, vagy csapdába? Hogy a leendő társadra, vagy egy gazemberre akadsz-e? Egy kapcsolatszédelgő, érzelemrabló, pénzt elcsalóra, aki nők kifosztásából, becsapásából él? 

Ha nincs, aki bántson – én bántom magamat.

Bea nagyon szép fiatal nő. Bájos arcú, gyönyörű alakú, van érzéke a divathoz, sportol, tanul, képzi magát… Így, leírva, szinte túl tökéletes. De a lány önmaga értékeiből semmit nem lát meg, semmit nem hisz el – átjárja az önmagával kapcsolatos, csontig hatoló szégyen és kisebbrendűségi érzés. 

„Mindegy…”

Van, amikor valakinek annyi teher jut az életben, annyira megtöri a fájdalom, hogy nem marad ereje a változtatásra. Beleragad egy kudarcos, egy vesztes, egy kiszolgáltatott élethelyzetbe; hordozza, cipeli tovább azt a mintát, amit az élete elején kapott. 

Az átörökített szégyen

Minden ember lenyűgöz és tiszteletet ébreszt bennem, aki képes átírni a neki jutó „sorsot” – azaz nem viszi tovább, és nem ismétli a szülei, nagyszülei fájdalmát, sérülését... Mikor Józsa eljött hozzám, egy feszes, túlfegyelmezett, folyamatosan bocsánatot kérő, magányos nő lépett be az ajtón. 

Miért válunk?

Mert hiányzik az elkötelezettség, már nincs meg az egymás iránti lojalitás, nincs közös jövőkép, mert túl sok a vita, mert irreálisak az elvárásaink egymás felé, vagy, mert valamelyikünk hűtlen lett. 

A házasságban is szükség van szerelemre, szenvedélyre, intimitásra, gyengédségre, érdeklődésre, és sok-sok meghitt órára. Ezek nélkül a kapcsolat, „már csak egy szomorú dal, mondanivaló nélkül.”

Miért házasodunk?

„Mert kell, hogy legyen szemtanúja az életünknek. Egy milliárd ember él ezen a bolygón, ugyan mit számít egy élet. De a házasságban ígéretet teszünk, hogy mindenre odafigyelünk. A jóra, a rosszra, a szörnyűségre, a csip-csup dolgokra. Mindenre, mindig, mindenhol. Azt mondjuk az életed nem marad észrevétlen, mert én észreveszem. Az életed nem marad titokban, én a tanúja leszek.”

Oszkár és Rózsa mami

Egy könyv, és belőle film

A történet hőse, Oszkár kilencéves kisfiú leukémiában szenved, tizenkét napja van hátra. Tanácstalanul áll előtte a doktor, szülei fejvesztve menekülnek beteg gyermekük és a rájuk váró fájdalom elől. Csak egy nyugalomba vonult prostituált, Rózsa mami áll Oszkár mellett. Ő az egyetlen, aki nem tagadja a halált Oszkár előtt. 

De nem mindegy, magyarázza Rózsa mami, hogy úgy halunk-e meg, mint aki jól végezte dolgát, vagy haraggal, nehéz szívvel. Eljátszatja hát Oszkárral, hogy azon a napon született, amelyiken megtudta, hogy meghal, és minden napja tíz évet ér. Megélheti a kamaszkort, a szerelmet, a házasságot, a hitvesi ballépéseket, a magányt és erejének vészes hanyatlását.

Oszkár belemegy a játékba. A játék eredményéről levelekben számol be a Jóistennek. A játék eredménye: izgalmak és örömök, barátság, szerelem, család, munka, egy teljes élet. 

Bocs Cicám, de kezdek beleszeretni valakibe…

Ezt mondta ki neked egyik este, miután leraktátok a gyerekeket…
Mit csinálsz?! 

27 éves voltál, amikor megismerkedtetek. Most 41 vagy, ő 44. Lett két gyereketek. A kicsi még csak 7 éves. Asztmás. A nagyobbik 11. Tehetséges tornász.
Só barlangba és különórák garmadára rohangálsz velük.
Van munkád, amit nagyon szeretsz. Azon szerencsések közé tartozol, akik megtalálták a hivatásukat, és így persze az 150%-ban igénybe vesz.

Nárcisztikus személyek áldozatai mesélnek…

Az utóbbi években meglehetősen sok könyv jelent meg a nárcizmusról. Ennek ellenére a nárcizmus fogalma az emberek zömének továbbra is idegen, illetve félrevezető.

Beszélhetünk nárcizmusról, nárcisztikus zavarról, nárcisztikus személyiségzavarról, nárcisztikus jellemzavarról, vékony és vastagbőrű nárcisztikusról, énzavarosról és pszichopatáról. 

Tuija Välipakka és Arja Lehtosaari „A lélek meggyilkolásának száz módja” című könyvében a nárcisztikus kifejezést a nárcisztikus személyiségzavar különféle szintű megnyilvánulásaira, és a nárcisztikus magatartási vonásokat mutató személyiségzavarokra alkalmazzák.

100 VONZÁSELV

A lábtörlőtől az álomlányig.
Miért a rossz lányokat szeretik a férfiak? 

Van közte nagyon jó tanács, van olyan, amivel vitatkozni fogsz, és van persze néhány használhatatlan „praktika” – de Sherry Argov listáját egyszer mindenképp érdemes végigolvasni. 

Hogyan zavarja össze életedet megsebzett belső gyermeked?

Nem tudtam elhinni, hogy olyan gyerekes tudok lenni.
Negyven éves voltam, és tomboltam és ordítottam, amíg csak mindenki – a feleségem, és a gyerekeim – meg nem rettent. Akkor beültem az autómba, és elhagytam őket. Itt voltam, egyedül ültem egy motelben a szabadságunk közepén. Magányos voltam és szégyelltem magam.

Megbántam, hogy anya lettem...

Bíró Rita is hozzászól Mészégető Mária cikkéhez a Kismama Magazin decemberi számában.

"Még mielőtt egy sort is olvasnál, csak annyit kérek, hogy ezúttal ne ítélkezz, mert vannak nők, akik nehéz terhet cipelnek, megbánták, hogy anyák lettek, és itt az ideje, hogy megvetés, hitetlenkedés és elutasítás helyett ezúttal támaszra és megértésre leljenek."

Szia, te nő!

Egy férfi őszinte levele minden csíkoshasú, karikás szemű, lógó mellű nőhöz.

Serge Bielanko újságíró, a női nem nagy rajongója, egy végtelenül őszinte, önkritikus hang, érdemes hallgatni rá. Nemrég nyílt levelet írt minden nőhöz, aki elégedetlen a testével, hogy lássuk magunkat egy férfi szemén keresztül. 

Lombikbaba vagyok

Árvai Nóra mesekönyve asszisztált reprodukciós eljárással fogant gyerekeknek és szüleiknek.

Svetlana Hmelj: Egyszer majd születik egy fiam

Esti tanmese szülőknek és gyerekeknek.
Egyszer majd születik egy fiam, és én mindent másképp fogok csinálni...

ÖNMAGUNK MEGÉRTÉSÉNEK ÚTJA

Riport Bíró Ritával, az Éva Magazin különszámában.

Felgyorsult életünk megnövekedett terheivel szemben gyakran érezzük magunkat eszköztelennek és szorongatottnak. A feladathegyek közepette pedig sokszor  nehéz megőriznünk viszonylagos lelki egyensúlyunkat és egészségünket. Feszültségeink, „kiborulásaink”, lelki kríziseink idővel nem csak szomatikus betegségek kialakulásához vezethetnek. De hogyan védjük meg magunkat önmagunktól? 

Lehet-e meddő az, aki már szült?

A válasz: igen, persze, hogy lehet. Konkrét fizikai történés, de bármilyen fel nem dolgozott trauma hatása is okozhat meddőséget olyanoknál, akik korábban már képesek voltak foganni, szülni.

„Törődj a magad méhével!” A méhem az enyém. Tartsd tiszteletben.

Él valahol egy nő: 30 éves, gyereke nincs.

- Még mindig nincs gyerek? – kérdezik tőle úton-útfélen. Hol így válaszol, hol úgy, de a feleletében mindig ott az erőltetett mosoly és látszik, hogy fegyelmeznie kell magát.
- Hát, az még nincs – mondja például, idegesen felkuncog, leplezve a zaklatottságát.
- Azért ne várj örökké. Tudod, ketyeg az óra – jön a bölcs tanács. A bölcs távozik, a nő rendületlenül mosolyog.
Amikor magára marad, elsírja magát...

Igen, de nem.

„Igen szeretlek, de nem tehetsz meg velem bármit… Igen, szeretlek, de mindenemet nem adom oda.” Bírd kimondani!
A szerethetőségedért nem kell megdolgozni, a szerelemért nem kell megfizetni – vagy ha mégis ez történik, ott nagyon, nagyon fel kell ébredni, és ránézni, hogy mi történik benned! Miért történik ez veled. Mi az ár? Mi mindent engedtél kicsúszni a kezedből azért, hogy a kapcsolat megmaradjon? 

Pusztító Animusszal élni.

A Nőben lakó férfi lélekrész – az animusz.
Általában az első férfi, akivel egy nő találkozik, az apja, aki ezért nagyon mély hatással van a kislányra. Egy lány esetében az apjával való kapcsolata és az apáról való leválás mindig nagy szerepet játszik a nővé fejlődésében.

Lehet, hogy az apa gonosz, vagy nehéz ember, de esetleg egyáltalán nem az. Lehet, hogy a kislány egyszerűen csak nem kedveli. Akárhogyan is legyen, ha a kapcsolatuk negatív, akkor a lánynak később gondjai lesznek a férfiakkal. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem tud férfiakhoz közeledni.
Ha életében az első férfi maga volt a borzalom, akkor számára minden férfi maga lesz a borzalom. 

Hagytam magam megerőszakolni. Így lettem apa…

Kornél jó ideje tudta, hogy össze kéne raknia magát. Mindig mindenkinek meg akart felelni, de érezte, hogy nem tud. Lelkesen vágott bele a dolgokba, de nagyon hamar elmúlt a lendülete, nem volt semmi akaratereje.
Egy rendkívül jóképű, kedves, műegyetemet végzett, szórakoztató fiatal férfi volt, aki csak sodródott.

Számtalan módon tudta akadályozni, szabotálni önmagát.

Rabolj el Sárkány!

Hajni tarthatatlan párkapcsolati feszültségben élt, de mégsem saját magától keresett fel, hanem egy barátnője hozta el, aki már komolyan féltette őt. 

Hajni nagyon szép nő volt, kislányos külsejű, törékeny – és jóval fiatalabbnak tűnt a koránál. Gyógyszerész és külkeres diplomájával egy nemzetközi cégnél dolgozott felsővezetőként. Szüleivel nagyon szoros volt a kapcsolata. Már évek óta dolgozott, mire (végre) elköltözött tőlük - de csak két háznyira. 

„Ha isten bezár egy ajtót, kinyit egy ablakot.”

Tudom, hogy sokan küzdenek a nehéz foganással, a meddőségi kezelések gyötrelmeivel, a vágyott, de néha egyáltalán nem megérkező anyasággal. Tudom milyen érzés, mert jártam ott. És azt mondom, „ha isten bezár egy ajtót, kinyit egy ablakot.”

Túlélni egy abortuszkísérletet

Abortusztúlélőnek az számít, aki túléli a saját abortálását. Vagy akinek a szülei komolyan fontolgatták, hogy a gyermek megszülessen-e. Vagy elvetették a születendő testvérét - testvéreit. Vagy akit azzal fenyegetnek, hogy elvetethették volna. Az is, akinek az ikertestvérét abortálták, de ő jól elbújt a küretkanál elől és megmaradt. (Ez a különleges szituáció mesterséges megtermékenyítésnél is előfordulhat, ha „magzat redukciót” végeznek, mert a kihordhatónál több fogan meg.)

Ne akard annyira, akkor majd sikerül teherbe esned!

Nem. Nem! Nem!! Ez egy képtelen gondolat! És csak annyira könnyű kivitelezni, mint megtanulni vízen járni.
Aki nehezen, vagy egyáltalán nem tud teherbe esni, vagy meddőségi kezelésekre jár, egészen biztosan megkapta már az alábbi zseniális mondatok valamelyikét:
„Ne görcsölj rá, majd akkor sikerül!” Jóindulatúnak szánt, támogató, de olyan meggondolatlan mondat ez, ami még mélyebbre lök… Sikerül… Mennyire keserű tud lenni ez a szó. Ha megfogan a baba az a sikered, de ha nem, az a kudarcod?! Mert nem akartad eléggé? Vagy mert túlzottan is akartad?!

Szeretet-prostituált

Ágota csodálatos hallgatóság volt akkor is, amikor a másik mondanivalója egyáltalán nem érdekelte... A saját szükségleteit folyton figyelmen kívül hagyta a kapcsolat érdekében... Képes volt tökéletesen berendezkedni a másikat ellátó „üzemmódra”... És hatékonyan el tudta hallgattatni a belső meggyőződését és értékrendjét, amikor rátalált a soron következő Nagy Ő-re.

A negatív anyakomplexusról

„Rossz vagyok, és rossz a világ”

Az alábbiakban a nők negatív anyakomplexusáról olvashattok. Milyen az, ha lánynak születtél és rossz anyát kaptál?
Alapul Verena Kast pszichoterapeuta könyvét vettük, az ő gondolatait idézzük. Egy kicsit talán tankönyv ízű bejegyzés lesz, mivel most nem egy Sorsmesén keresztül mutatjuk be a jelenséget.

"Apám sorsát élem..."

Árpád nem tudta megfogalmazni, hogy hol van igazán gond az életében, de nem érezte jól magát a bőrében és rengeteg feszültséget cipelt.
Korábban azt hitte, hogy a párkapcsolati elköteleződés és az apaság hiányzik az életéből, de 2 évvel gyermeke megszületése után belátta, hogy minden csak rosszabb lett, mint azelőtt. Nem szeretett hazajárni és a munkájába temetkezett.

Interjú Gősi Judóval

A honlapon egyikünkről sem volt terjedelmes és személyes hangvételű bemutatkozó. Ezért itt tesszük közzé az Életszépítők oldalán megjelent karácsonyi interjút Gősi Judóval.

Születésmese – kórházban, mégis háborítatlanul.

Lillában azonnal megfogott a nyíltsága, a merész szókimondása, a sziporkázó humora és az érezhető „egyensúlyban levése". Örömmel elfogadtam, mikor felkért arra, hogy az orvosa, szülésznője és a párja mellett női segítője legyek kisbabája világra jötténél.

„Nem vállalok boldogabb életet, mint ami az anyámnak jutott!”

Linda 36 éves, szép, tanult és okos nő volt, aki boldog, bizalmon alapuló párkapcsolatra vágyott. Mégis olyat választott, amely tele volt harcokkal, feszültségekkel, botrányos jelenetekkel, és ízenként emésztette fel Linda önbecsülését.

Csak a hülyék mennek pszichológushoz?

Nem! Sőt! A fájdalmukat, a félresiklásaikat, az elakadásaikat felismerő, az önmagukért felelősséget vállaló emberek azok, akik tudnak, és mernek segítséget kérni, elfogadni. Felismerni. Elismerni. Felvállalni. Kérni. Elfogadni. Csupa bátor és tiszteletre méltó minőség... Vannak, akik távol tartják magukat a valódi érzelmeiktől, lefagynak, megkeményednek, megkeserednek, bántanak másokat, vagy magukat engedik bántani...  

Interjú Bíró Ritával

"Csak indulj el! Mire odaérsz - ott lesz!"

Az Életszépítők Magazin főszerkesztőjétől olvashatjátok a 2014 telén, Ritával készült karácsonyi beszélgetést is.