Borostyán (Hedera helix)nőiesség

Egyéb elnevezései: repkény, közönséges borostyán, erdei borostyán
Földön kúszó, vagy léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld faj. Szára fásodó. Sötétzöld levelei 3-5 karéjúak, a virágzó hajtásokon tojásdadok, ép szélűek. Zöldessárga virágernyői gömbölyűek, pártája zöldesfehér. Feketésbarna bogyótermései mérgezőek. A borostyánnal főleg erdőkben, sziklás területen, vagy falakon felfutva találkozunk. 
Régóta ismerik és alkalmazzák a gyógyszergyártásban és a kozmetológiában. A leveléből készült borogatással idegfájdalmakat, tinktúrájával fogfájást kezelnek. Hatóanyagai féregűző hatásúak, az ókori görögök a mérgezéses tünetek enyhítésére használták. A borostyán azonban nem veszélytelen. Bogyói mérgezőek. A borostyán házi használatra nem alkalmas, ezért a gyógyszeripari készítményeket használja. 
Gyógyhatása
A borostyán görcsoldó hatása klinikailag is igazolt. Az állatoknál a borostyán kivonatát köhögés és gombásodás esetén használják. A levél antibakteriális hatású és rákos daganatok kialakulását gátló tulajdonságokkal rendelkezik.
nőiesség
Felhasználása
Belsőleg, enyhe lefolyású heveny hörghuruttal együtt járó köhögés esetén ajánlott. Külsőleg a borostyán hajtását és leveleit kiegészítő kezelésként fogyókúránál, valamint csillapító hatású kenőcs formájában bőrviszketés esetén alkalmazzák. A borostyán narancsbőr ellenes hatását a kozmetikai iparban is felhasználják.
Figyelmeztetés
Belsőleg alkalmazva mérgezést okozhat. Külső használatkor az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.